Voda je alfou a omegou pre váš život

Voda je alfou a omegou pre váš život

Pite vodu a dbajte na svoj zdravý životný štýl. Je to jednoduché, telu prospešné a k pitnej vode máme stále neobmedzený prístup.

• Základom zdravého životného štýlu je dodržiavanie pitného režimu. Súhlasíte alebo máte iný názor? Význam vody pre ľudské telo a jeho celkovú vitalitu je dokázané aj vedecky, čím voda získava prioritné a podstatné miesto v našich životoch.
• Ak pijete vodu až vtedy, keď cítite smäd, to už nie je správny pitný režim. Staňte sa zodpovedným voči svojej telesnej pohode a starajte sa o vaše telo. Aj tým, že mu doprajete každý deň toľko dúškov pitnej vody, aby to bolo celkom od 2 l do 2,5 l vody.
• Možno frázy. Možno otrepané klišé, ktoré počúvate na každom kroku – počnúc médiami, cez školské zariadenia vašich detí až po vášho fitness trénera, ktorý vám neustále prízvukuje a pýta sa, či ste dnes vypili dostatočne dosť vody. Platí tu jednoduché pravidlo - 20 až 40 ml tekutín na 1 kg hmotnosti človeka.


1. Význam vody pre telo

• Ľudské telo tvorí z 60 % až 70 % voda, pričom denne jej telo vylúči od 2 do 3 litrov formou dýchania, potenia alebo močenia. Pre jeho správne fungovanie je vhodné priebežné dopĺňanie tekutín počas dňa. Nie až vtedy, keď ste už naozaj smädní a máte sucho v krku.
• V našom tele má voda niekoľko významných funkcií - prepravca živín, "mazivo" pre kĺby a vnútorné orgány, regulátor telesnej teploty, poskytovateľ štruktúry bunkám a tkaninám, podporovateľ správneho priebehu chemických a metabolických reakcií.

2. 3 princípy pitného režimu

• Ak hovoríme o pitnom režime, potom myslíme pitie vody.
3 základné princípy pre správny pitný režim:
1. Správny nápoj – pitná voda, prírodné stolové vody, ľahké minerálne vody s vyrovnaným obsahom minerálnych látok.
2. Správny čas – kedykoľvek počas dňa, aby ste vôbec nepocítili smäd.
3. Správne množstvo – tu platí menej je viac, teda menšie množstvá a častejšie pitie vody počas celého dňa.
• V prípade, že pitný režim obchádzate, nastupuje dehydratácia organizmu a môžu sa vyskytnúť niektoré z týchto príznakov - bolesť hlavy, zníženie výkonnosti, únava, svalové kŕče, zníženie krvného tlaku, zvýšenie tepu a celkové spomalenie metabolizmu. Omnoho viac to pocítite, keď zabudnete piť počas horúcich letných dní. Tipy, ako naštartovať dobrý pitný režim nájdete v našom článku 8 tipov....

3. Pitnej vody je na Slovensku dostatok - zatiaľ

• Podľa správy OSN z roku 2019 sú vyše 2 miliardy ľudí na planéte Zem bez prístupu k zdrojom bezpečnej pitnej vody. Z celkového množstva vody na Zemi je len 1 % takej, ktorá sa dá označiť ako potenciálna pitná voda.
• Na Slovensku máme veľké šťastie, lebo naše zásobárne vody sú stále plné. Je pre nás samozrejmé, že otočíme kohútik a voda z neho jednoducho tečie. Využívajme teda tieto prírodné zdroje, správajme sa k nim ako k bohatstvu, neberme ich ako bežnú vec.


Sú skutočne nenahraditeľné – aj pre naše telo, naše zdravie a celkovú vitalitu organizmu.

Na zdravie a do dna pohára!

 

Daľšie články

7 tipov pre jarný detox tela i duše

7 tipov pre jarný detox tela i duše

Efektívny EMS tréning

Efektívny EMS tréning