Ako využiť pôstne obdobie pre svoj prospech

Ako využiť pôstne obdobie pre svoj prospech

Zaradenie pôstu do vášho života bude mať priaznivé účinky pre vaše telo, myseľ a doplní váš zdravý životný štýl

• Pôst, jeho dodržiavanie, názory a postoj k tejto téme je veľmi individuálny a rozmanitý. Keďže prichádza obdobie, v ktorom sa slovo „pôst“ spomína častejšie, pripomeňme si hlavné dôvody a možnosti, ako zaradiť pôst do našich životov. A nielen preto, že je to akýsi moderný trend. Otestujte si na vlastnej koži, čo vám pôst prinesie a prečo sa by sa mal stať súčasťou vášho zdravého životného štýlu natrvalo.
• Pôstom sa najčastejšie označuje obdobie od Popolcovej stredy do Veľkého piatku, teda 40 dní pred Veľkou nocou. Rovnako to môže byť obdobie, ktoré si človek stanoví sám a zriekne sa dočasne jedla. Dokonca si niektorí z nás naordinujú pravidelný pôst v trvaní jedného až troch dní, ktoré potom pravidelne a dlhodobo dodržiavajú.
• V každom prípade ide o prirodzenú očistu tela, ktorá sa dá urobiť čiastočne alebo úplne, podľa toho ako sa cítime. Pôst vôbec nemusí byť utrpením, ale naopak veľmi príjemnou a povzbudzujúcou očistou pre váš organizmus.
• Spôsobov, ako praktizovať pôst, je niekoľko. Od úplného vyradenia jedál na pár dní, cez obmedzenie a úpravu jedálnička, či len vylúčenie niektorých, prevažne mäsitých a živočíšnych, pokrmov zo stravy.


1. Dôvody, prečo sa pôstiť

• Dobrovoľný a pravidelný pôst je tou najčistejšou a najprirodzenejšou formou, akú môžete svojmu telu dopriať. Pokiaľ je
zdravý životný štýl vašou doménou, spojením pravidelného cvičenia a pravidelného pôstu získate ďalšie telu prospešné benefity.
• Hlavným dôvodom je čistenie tela od toxínov, ktoré sa počas postenia, vylučujú z tela.
• Doprajete oddych žalúdku aj črevám a vylučovacích orgánom poskytnete čas, aby spracovali nahromadené toxíny. Zmenšíte si závislosť na nezdravých potravinách, ako sú sladkosti a možno vám i úplne prestanú chutiť. Pomôžete si pri chudnutí, ak to máte v pláne.
• Pôstom si osviežite a vyčistíte pleť a vaša unavená pokožka opäť získa zdravú farbu.
• Dokonca pôst obnovuje koncentráciu, pamäť, tvorivosť a väčšiu výkonnosť.
• Zároveň aktivujete liečebné procesy organizmu a pomôžete si pri liečení chorôb.
• Ak budete postiť zodpovedne, výsledky, ktoré očakávate, sa určite dostavia.

2. História pôstu

• Pôst považovali za prostriedok očisty tela a ducha už staroveké národy, napr. starovekí grécki filozofi hladovali v pravidelných intervaloch, aby nadobudli vyšší stupeň rozumového poznania. Rovnako používali pôst a diétu ako účinný liek na vybrané ochorenia.
• Poznanie, že strava je zároveň liekom, má teda veľmi staré korene.
• Držanie pôstu a hladovanie, ako forma liečenia, mala počas histórie ľudstva svojich prívržencov aj odporcov, a tak je to aj dnes.
• Sú ľudia, pre ktorých sú motiváciou pôstu náboženské dôvody spájajúce sa s náboženskými sviatkami a obdobiami počas kalendárneho roku.
• A sú ľudia, ktorí berú pôst ako súčasť ich zdravého životného štýlu a stal sa ich bežnou súčasťou stravovacích návykov.
• Ak sa rozhodnete pre pôst aj vy, dôležitá je dobrá príprava, pravidelná realizácia a jeho dôsledné dodržiavanie, aby ste pocítili očakávané benefity.

3. Druhy pôstu

K základným druhom pôstu patria:
1. jednodňový pôst ako veľká úľava pre organizmus, aj pri prejedení alebo podráždení žalúdka,
2. trojdňový pôst  pre prirodzenú rovnováhu v organizme a odľahčenie organizmu,
3. viacdňové, týždenné až mesačné pôsty pre dostatočnú úľavu telu, ktoré sa robia až po získanej praxi s predchádzajúcimi druhmi pôstu a vyžadujú si už isté psychické naladenie.

4. Ako začať s pôstom

Keď sa dozviete o niečom novom, zvyknete si najprv zozbierať potrebné informácie, venovať istý čas ich triedeniu a až potom sa ide do akcie. To je predpokladom úspechu akejkoľvek akcie – urobiť prvý krok a potom postupovať vytrvalo ďalej. To isté platí aj v prípade, keď sa rozhodnete držať pôst.

Pre čo najlepšie odštartovanie pôstneho obdobia alebo zavedenie tejto zmeny do vášho životného štýlu, vám odporúčame nasledujúce triky:
1. Rozhodnite sa, akú formu pôstu si vyberiete. Aj tu platí, menej je viac, hlavne s ohľadom na jeho priebeh a konečný efekt, ktorým má byť očista bez stresov.
2. Pozrite si priebežne, ktoré potraviny je vhodné vylúčiť, ako prvé a ktoré budete postupne odoberať.
3. Nájdite si partnera, ktorý sa pre cestu pôstu rozhodne spolu s vami a budete sa navzájom podporovať a hecovať.
4. Urobte si zásoby potravín, ktoré budete počas pôstu konzumovať a naopak, zbavte sa tých, ktoré si neprajete jesť.
5. Pripravujte si vždy deň dopredu jedálny lístok, čo budete jesť doma a tiež, čo budete jesť mimo domova. Nalaďte sa na toto jedlo a tešte sa naň.
6. Noc pred začatím pôstu nechoďte spať hladní, ale ani prejedení. Niekto dokonca odporúča začať pôst ľahkou večerou deň vopred.
7. Pravidelne a primerane cvičte a ešte viac podporte efekty pôstu.

5. Tipy na zvládnutie čiastočného pôstu

Ako sme spomínali, pôst môžeme chápať ako dni, keď vylúčime zo stravy akékoľvek jedlo a prijímame len tekutiny. Pre úplných začiatočníkov sa odporúča max. 1 takýto deň, keď sa nič neje, len sa dopĺňajú tekutiny. Pôst však môže znamenať aj úpravu stravovacích návykov a vylúčenie vybraných jedál z nášho jedálnička počas niekoľkých dní.

V takomto prípade je dobré, pokiaľ sa na začiatok budete držať nasledujúcich odporúčaní:
1. Jedálniček si zostavte z dusenej a grilovanej zeleniny, diétnych zeleninových polievok, zeleninových šalátov a ovocia a tiež celozrnných výrobkov,
cestovín, ryže a zemiakov.
2. Pite veľa vody, ktorá má aj sýtiaci efekt.
3. Servírujte si jedlo tak, aby ste mali pastvu pre oči a trochu oklamali žalúdok.
4. Cielene odvádzajte pozornosť od hladu. Urobte si zoznam, čo iné môžete urobiť v danej chvíli skôr, ako sa do niečoho zahryznúť.
5. Čistenie zubov a skoršie zaspávanie vám tiež pomôžu nemyslieť na jedlo.


• Počas pôstu sledujte vaše telo. Možno sa budete cítiť unavene, možno budete veľmi aktívni. Všetko patrí k pôstu. Aj po jeho ukončení si dajte čas na vrátenie sa do normálu, zavádzaním vašej obvyklej stravy postupne a pomaly.
• Prajeme vám veľa pevnej vôle, trpezlivosti a odhodlania pri vašom pôste. Ak to nevyjde hneď na prvýkrát podľa vašich predstáv, nezúfajte. Dajte tomu druhú, tretiu a ďalšiu šancu, lebo vaše telo aj myseľ si to určite zaslúžia.

A majte v zornom uhle váš cieľ – viac energie pre seba a viac vitality pre vaše telo.

Daľšie články

7 tipov pre jarný detox tela i duše

7 tipov pre jarný detox tela i duše

Efektívny EMS tréning

Efektívny EMS tréning