Hľadanie správnej cesty

Hľadanie správnej cesty

Sama tento boj nevyhrám a tak som sa zverila do rúk odborníkov

Neuveríte, ale ešte stále ma ten zápal drží. Zistila som, že zjesť na raňajky horalku a podvečer vyprážaný syr s hranolkami a tatarkou nie je najlepšia voľba. Teda ak nechcem kandidovať na titul Miss obezita. Takže aplikáciu kalorické tabuľky už mám nainštalovanú, zapisujem príjem a výdaj kalórií. Jem pravidelne (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a niekedy aj druhá večera) aby som od hladu nezjedla aj koňa (keď sa ráno nenajem a potom nejdem vydržať do obeda). Snažím sa vyhýbať vyprážanému, mastnému, ťažkému jedlu a hlavne sladkostiam aj keď tie mrchy na mňa číhajú na každom kroku. Ale ja odolám!

Ale aj sladké sa dá jesť v lepšej verzii než horalky – radšej si dať ovocie alebo pokojne aj nejaký rozumný koláčik (hovoria odborníci, vyskúšam). Kto si teraz povie, že na pravidelnú stravu nemá čas klame vlastne sám seba. Aj ja som si to predtým nahovárala, no je to len o tom či človek chce. Vstať ráno o 5 minút skôr, spraviť si raňajky  a nakrájať si do dózičiek nejaké ovocie a zeleninu sa dá. Myslela som si, že je to nemožné. Hovorila som si, že je to životný štýl iba pre ľudí, ktorí na to majú čas. No už som si uvedomila, že čas máme všetci a je len na nás, ako s ním naložíme.

Strava je základ no treba sa aj hýbať! Chodiť do fitka je síce „trendy“, no pokiaľ človek cvičí zle, je to úplná zbytočnosť. Pripájam názorné ukážky ako to môže dopadnúť, zasmejte sa  >>>TU<<<. Na skupinovkách je odborné vedenie vždy, no keď človek chce cvičiť sám, to už je iná káva. Na začiatok, hlavne keď človek tak ako ja videl doteraz fitko iba vo filme, je viac než vhodné cvičiť s osobným trénerom. Tu vo fitku je trénerov k dispozícii viac, takže začína výber toho správneho, nakoľko s trénerom si človek musí naozaj sadnúť, aby chodil cvičiť rád. Prvý tréning som si dohodla s trénerom Michalom. Na začiatok som si ho samozrejme preklepla na webe a zistila som, že sa zameriava na prípravu pre začiatočníkov aj športovcov, osobné aj skupinové tréningy, kondičnú, silovú a atletickú prípravu, cvičenie na kruhoch a úpolové športy (nikdy som to slovo nepočula ale už viem, že to je karate a judo). Venuje sa posilňovaniu tela s vlastnou váhou, spevňovaniu hlbokých vnútorných svalov, koordinácii a stabilizačným cvičeniam, ktoré majú veľký význam pre všetky ostatné cvičenia a zdravé telo. No, vyzerá to tak, že asi vie čo robí tak snáď ma nezmorduje.

Som prekvapená sama zo seba, že som na ten tréning aj išla, keďže som po tej skupinovke mala ešte stále takú svalovku, že som si večer dokonca musela dať tabletku od bolesti aby som sa vyspala. Pohrávala som sa s myšlienkou, že mi je úplne zbytočné ísť na tréning a radšej ho preložím, nakoľko ma naozaj bolel celý človek a nebudem vedieť ani zdvihnúť ruky. No premohla som sa. Povedala som si, že to hádam bude na začiatok iba taký pokec.

Prišla som do fitka na tréning a Michal ma zobral na vrchné poschodie na konzultáciu. Vravím si „pecka, tak predsa len sa budeme iba rozprávať“. Vyšli sme hore, zapol bežiaci pás a povedal, že pri rozprávaní sa trochu rozcvičím (alebo sa pri rozcvičke trošku porozprávame?). Takže to nebol iba pokec, ako som dúfala. Opýtal sa ma na môj zdravotný stav a aký je môj cieľ, aby vedel, s čím treba pracovať, v prípade, že si vyberiem jeho. Potom sme zišli o poschodie nižšie a začal ma učiť cviky týkajúce sa každej časti tela, aby na tom videl, ktoré časti tela sú na tom lepšie a ktoré horšie. Ja si myslím, že je to celé zle, ale on ma uistil, že na tom nie som až tak zle. Dokonca ma pochválil, že mi to ide dobre. Tak mi srdiečko aspoň trošku poskočilo a bola som zas o trošku viac motivovaná. Niektoré cviky som síce ozaj nevládala, hlavne dať ruky hore bol pre mňa naozaj problém. Neskutočne ma to bolelo, ale snažila som sa premôcť. Michal mi každý krok pekne ukázal, vysvetlil, ktoré svaly pri cviku zapájam a na čo si dávať pozor. Dôležité je robiť cviky naozaj správne aby mali efekt a  človek si pri tom neublížil. Hodina prešla ani neviem ako a neuveríte, ale mňa to normálne bavilo! Nikdy by som nepovedala, že niečo takéto niekedy napíšem. Ale naozaj som rada, že som na tréningu nakoniec bola. Ak by som tam bola len sama bez pomoci, tak by to skončilo asi veľmi vtipne. Na záver pripájam moju prvú „zrkadlovku“ z fitka.

 

P.S.: Poznáte nejaký fakt dobrý recept na zdravý a nízkokalorický koláč? :-D

 

 

 

 

Daľšie články

7 tipov pre jarný detox tela i duše

7 tipov pre jarný detox tela i duše

Efektívny EMS tréning

Efektívny EMS tréning