Výzva týždňa – 7 dní bez mäsa

Výzva týždňa – 7 dní bez mäsa

Vyskúšajte počas pôstu 7 dní bez mäsa a nahraďte ho 5 vhodnými alternatívami pre váš trendy zdravý životný štýl

• Pôstne obdobie sa rýchlo prehuplo do druhej polovice. Ak ste naň pozabudli, alebo ste sa ešte neodhodlali, poďme si dať spoločne malú výzvu. Prijmite osobnú výzvu - 7 dní bez mäsa. Pre jednoduchšie a pohodlnejšie napĺňanie tejto možnosti pôstu pridávame 5 druhov potravín, ktorými mäso ľahko a účinne nahradíte. Tak hor sa do toho!
• Tých, ktorí zo svojho jedálnička vylúčili mäso natrvalo, označujeme ako vegetariáni. Ešte pár rokov dozadu to znelo skôr ako hanlivé označenie niekoho, kto chce byť „in“ a tvrdí, že nepotrebuje jesť mäso.
• S ohľadom na ekológiu a tému uhlíkovej stopy sa však vylúčenie (červeného) mäsa zo stravy čoraz viac a celosvetovo skloňuje. Pritom sa označuje za jednu z možností znižovania osobnej uhlíkovej stopy a stáva sa trendy.
• Ak ste veľkými zástancami mäsa vo svojej strave a skutočne si neviete predstaviť váš život bez mäsa, odhodlajte sa aspoň na pár dní, pripraviť si na tanier niečo iné ako tradičné mäso.
• Samozrejme s dôrazom na to, aby obsahovali práve tie telu prospešné látky, ktoré vám bežne dodáva mäso. Ide predovšetkým o bielkoviny, tuk, vitamíny skupiny B a minerálne látky ako železo, zinok a selén.


My vám odporúčame týchto 5 vyhovujúcich možností:

1. Zelený hrášok

• Kto by odolal šťavnatému hrášku čerstvo vylúpnutému zo zeleného struku? A je aj veľa zdravých dôvodov, prečo zelený hrášok konzumovať a v tomto prípade ním nahradiť mäso.
• Hrášok patrí medzi najlepšie zdroje rastlinných bielkovín a má vysoký obsah vitamínov skupiny B (kyselinu listovú, vitamín B1, B2 a B5) a tiež vitamín A, C, E, D aj K. Ďalej obsahuje hodnotný podiel vlákniny a z minerálov - draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo či zinok.
• Konzumácia zeleného hrášku veľmi dobre vplýva na reguláciu hladiny cukru v krvi, prevenciu pred kardiovaskulárnymi chorobami, prevenciu osteoporózy a podporuje trávenie. Okrem upokojenia a harmonizácie psychiky podporíte jedením hrášku aj svoju mentálnu aktivitu. Na organizmus pôsobí regeneračne a antioxidačne. Siahnite po ňom aj vtedy, keď chcete mať pružnejšiu pokožku, pevnejšie vlasy a nechty.
• Popri klasickej konzumácii zeleného hrášku vo forme príloh a polievok, si môžete vyrobiť aj chutné a zdravé pesto na cestoviny.

2. Sója

• Sója ako jedna z najkontroverznejších potravín súčasnosti a zároveň jedna z najbohatších zdrojov bielkovín so všetkými esenciálnymi aminokyselinami. Sója ako rastlinná potravina neobsahuje cholesterol ani nasýtené mastné kyseliny, je vynikajúcim zdrojom vitamínov (skupiny B) a minerálov (fosfor, železo).
Výrobky zo sóje (napr. tofu) majú niekoľko dôležitých priaznivých účinkov na ľudský organizmus:
a) znižujú hladinu cholesterolu,
b) pomáhajú pri svalovej vyčerpanosti a únave kĺbov,
c) ako zdroj vitamínu K, vápnika a mangánu podporujú pevnosť kostí,
d) selén a fytochemikálie chránia pred rakovinou,
e) znižujú príznaky menopauzy u žien, pokiaľ sa konzumujú dostatočne dopredu.
• Portfólio výrobkov zo sóje je v súčasnosti veľmi široké, preto si každý istotne vyberie tie, ktoré mu budú vyhovovať i ako možná náhrada mäsa.

3. Chia

• Že vraj už Aztékovia a Mayovia využívali tieto semienka na zlepšenie výdrže, keďže sú skvelým zdrojom bielkovín. Do jedálnička sa hodia aj kvôli obsahu omega 3 a 6 mastných kyselín, vápnika, antioxidantov a vlákniny, železa, zinku, draslíka, magnézia, fosforu a vitamínov A, B, C a E.
• K ich top účinkom pre organizmus patrí regulácia cukru v tele, zníženie tlaku krvi, riedenie krvi. Ďalej znižujú riziko cukrovky, udržujú zdravé kosti a zdravú pokožku, podporujú srdce a cievy, podporujú správne fungovanie trávenia. Sú vhodné pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok.
• Chia semienka použijete na prípravu chutnej kaše alebo nimi zahustite vaše obľúbené smoothies. Sú ideálne pre tých, ktorí pravidelne športujú alebo tých, ktorí chcú rýchlejšie schudnúť.

4. Avokádo

• Ovocie guľovitého alebo hruškovitého tvaru, ktoré pochádza z Južnej Ameriky, má veľmi vysoký obsah bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Zároveň obsahuje vysoké množstvo vitamínu E a vitamínu C, čo sú významné antioxidanty. Je bohaté aj na vitamín B6, dôležitý pre správne fungovanie nervovej sústavy, a na draslík, železo a horčík. Avokádo obsahuje tiež vysoké hladiny folátu.
• Ak hovorím o avokáde, potom nájdeme týchto 10 priaznivých účinkov pre zdravie: avokádom proti rakovine, k znižovaniu hmotnosti, k duševnej rovnováhe, proti depresii, proti chronickým ochoreniam, preventívne proti osteoporóze, pre dobré trávenie, pre tvorbu červených krviniek, pre lepšie fungovanie mozgu a pre hebkú pleť.
• Avokádo môžete použiť ako nátierku, ako základ studených i teplých polievok, k studeným šalátom i k zemiakom vareným v šupke. Môžeme ho konzumovať surové alebo zapečené.

5. Tvaroh

• Či ide o jemný, hrudkovitý, nízkotučný alebo plnotučný, tvaroh môžete konzumovať v ktorejkoľvek podobe a vaše trávenie sa vám poďakuje, keďže sa trávi pomaly a mimoriadne ľahko.
• Tvaroh ako náhrada mäsa sa odporúča kvôli vysokému obsahu bielkovín, nízkemu obsahu sacharidov, bohatému podielu vápnika, draslíka, horčíka, mangánu, zinku, medi, železa, selénu a vitamínov A, B (B6, B12), C, D a E. Nachádzajú sa v ňom aj omega-3 a -6 nenasýtené mastné kyseliny.
• Vo veľkej obľube ho majú práve športovci (jedia ho hojne pred spaním), keďže pomáha pri redukcii hmotnosti a pri budovaní svalovej hmoty. Keď siahnete po konzumácii tvarohu, tak si pomáhate znižovať hladinu cholesterolu a vysoké ph v žalúdku, chránite mozgové bunky, posilňujete zuby, kosti, pokožku, kvalitu vlasov aj nechtov. Ak sa chcete zbabiť napätia alebo úzkosti, taktiež ho zaraďte pravidelne do svojho režimu stravovania.
• Tvaroh je vynikajúci v zákuskoch, koláčoch, nátierkach, šalátoch a iných jedlách podľa vašej chuti a fantázie.

6. Vyskúšajte 7 dní bez mäsa

• Vhodnú náhradu za mäso predstavujú aj obilniny (quinoa, pohánka), strukoviny (fazuľa) alebo orechy, ktoré sme už uviedli v predchádzajúcich textoch na tému zdravšieho stravovania v rámci našich blogových príspevkov. Pokojne sa k nim opäť vráťte a nechajte sa inšpirovať.
• Ak sa aj nechcete vzdať mäsa, tieto potraviny vám dajú pôsobivé podnety pre zmenu, obohatenie alebo odľahčenie vášho štandardného stravovacieho režimu.


• Budeme radi, keď sa podelíte o akékoľvek vaše pozitívne a priaznivé účinky, či nové kulinárske zážitky s navrhnutými alternatívami voči mäsu. Tešíme sa na vaše postrehy: info@ratesarena.sk
• Vychutnávajte si pôstne obdobie najlepšie, ako sa vám dá. Ak chcete malý impulz pre zmenu, tak sa dajte nahovoriť na našu výzvu – 7 dní bez mäsa.
• Malé kroky, ktoré môžu viesť k veľkým stimulom pre váš zdravý životný štýl a zlepšenie kondície v kombinácii s pravidelným športovaním. Získajte dostatok energie pre vašu prácu, rodinu aj trávenie voľného času a prejavte ešte i zodpovedný prístup k životnému prostrediu. Lákavé prepojenie, čo poviete?

Daľšie články

7 tipov pre jarný detox tela i duše

7 tipov pre jarný detox tela i duše

Efektívny EMS tréning

Efektívny EMS tréning